havermout ontbijt

Wanneer je stevig en gezond ontbijt heb je niet alleen meer energie gedurende de dag maar het helpt ook om je cravings naar suiker te verminderen. Ik weet niet hoe het bij jou zit maar wanneer ik eenmaal naar iets zoets verlang is er weinig dat me nog stopt dat zoet ook te nemen!

Gelukkig hebben we vaak gezonde zoete dingen in huis en beland ik vaak op de bank met een bakje gezonde popcorn of een lepel pindakaas. Soms ook met reep chocolade of een suiker donut maar het draait allemaal om balans ;-).

Ik bereid mijn ontbijt altijd voor! Omdat ik te lui ben om in de ochtend mijn ontbijt te maken.. Ik blijf liever een kwartier langer liggen en in ruil daarvoor sta ik meestal op zondagavond een uurtje in de keuken om het ontbijt voor de hele week voor te bereiden.

Wat maak ik regelmatig?

Havermout pannenkoekjes met banaan

Havermout pap (overnight oats)

Bananenbrood met havermout of amandelmeel 

Waarom is een havermout ontbijt zo gezond?

In havermout komen bijzondere vezels voor, namelijk beta-glucanen. Dit zijn oplosbare vezels die in de darmen veel vocht opnemen, daarnaast binden ze ook cholesterol en vetzuren waardoor het cholesterolhalte daalt in het bloed.

Daarnaast houdt havermout je langer vol omdat het zoveel vocht opneemt. Bovendien bevat havermout weinig kcal, 1 portie bevat slechts 115 kcal tegenover 2 boterhammen met beleg 360 kcal.

Een havermout ontbijt kan op vele manieren bereid worden, ik raak snel uitgekeken op continue hetzelfde ontbijt of dezelfde lunch daarom varieer ik graag met verschillende toppings en ingrediënten voor mijn bananenbrood en havermout creaties.

3x gezond ontbijt recept :

Havermout pap (overnight oats)

Basis ingrediënten

30 gram havermout

180 ml water

1 eetlepel chia zaad

Optie 1 :

Kokosmelk i.p.v. water

2 eetlepels geraspte kokos

Stukjes pure chocolade (min 70% cacao)

Optie 2 :

1 banaan in plakjes

Handje ongezouten noten

Eetlepel amandel nut butter of een andere noten boter (In pindakaas zitten veel onnodige suikers)

Optie 3 :

180 ml amandelmelk i.p.v. water

Handje blauwe bessen/aardbeien of frambozen

1 eetlepel bijenpollen

Bereiding

1. Schenk het water, amandelmelk of kokosmelk in een bakje en doe daar de 30 gram havermout bij en een eetlepel chia zaden.

2. Zet het de avond van te voren in de koelkast!

3. Sta een kwartier later op dan gewoonlijk en haal het bakje uit de koelkast 😉

4. Gebruik de ingrediënten van optie 1, 2 of 3 als topping en tast toe!

Als je het liever in de ochtend wilt bereiden moet je de havermout en chia zaden even in een steelpannetje opwarmen met het water of de melk en vervolgens de andere ingrediënten er door roeren.

Wanneer ik de havermout in een pannetje bereid gooi ik er vaak ook een eetlepel rauwe cacao poeder door, hierdoor smaakt je ontbijt naar chocolade, rauwe cacao is een superfood en dat mag je gerust elke dag hebben.

Dit is een prima combinatie met optie 1, 2 en 3!

3 x gezond ontbijt recept

Havermout pannenkoekjes met banaan

Basis ingrediënten voor 4 pannenkoekjes

35 gram havermout meel (havermout vlokken kan je even fijnmalen in de blender)

1 banaan

1 ei

1 eetlepel chia zaad

Kokosolie of olijfolie

Optioneel:

Blauwe bessen (duw er een paar in de pannenkoekjes wanneer je ze in de pan gegoten hebt)

Een lepel honing of agave siroop

Extra banaan als topping

Nutella topping ( Dit mag alleen op zondag 😉 )

Bereiding

1. Vermaal de havermout tot meel in de blender

2. Voeg hier de banaan, chia zaad en ei aan toe en blend tot een egaal mengsel

3. Verwarm wat kokos of olijfolie in een pan

4. giet 4 kleine pannenkoekjes in de pan en zet op laag vuur onder een deksel

5. Wanneer de pannenkoekjes niet meer vloeibaar zijn aan de bovenkant kan je ze omdraaien, dit kan best even duren!

6. Als ze klaar zijn strooi ik er een beetje pink himalaya zout en wat kaneel overheen, vervolgens zet ik ze in de koelkast voor de volgende dag of wanneer ik ze op zondag gemaakt heb gaan ze per 4 stuks de vriezer in. Handig!

havermout pannenkoekjes

Havermout bananenbrood

Ingrediënten

3 rijpe bananen

3 eieren

100 gram bloem en 75 gram havermout vlokken of 150 gram amandelmeel

1 theelepel baking soda of 2 theelepels bakpoeder

Snufje zout

Snufje kaneel

Handje ongezouten noten

2 eetlepels gesmolten kokosolie en kokos of olijfolie om het cakeblik mee in te vetten

Variaties

Halve reep pure chocolade (min 70% cacao) in stukjes hakken en op het laatst door het beslag mengen voor een chocolate chip cake

2 eetlepels rauwe cacao door het beslag mengen voor een chocolade cake

Handje bevroren of verse blauwe bessen door het beslag roeren voor een bessen cake

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 graden

2. Gooi alles behalve de noten in de blender en maak er een egaal mengsel van

3. Op het laatst meng je de noten er nog een paar seconden doorheen zodat ze niet helemaal vermalen

4. Vet het cakeblik royaal in met kokos of olijfolie zodat het brood straks niet blijft plakken, je kan er ook bakpapier in plaatsen zodat je het brood er makkelijk uit kan pakken

5. Giet het mengsel in het cakeblik en plaats het 45 minuten in de oven op 180 graden. Het kan per oven verschillen dus kijk af en toe even of het brood aan de bovenkant niet verbrand, als dit gebeurd en je brood is nog niet gaar (prikken met een sateprikker, hij moet er droog uitkomen) kan je de bovenkant bedekken met een strook aluminium papier en verder bakken.

Ik snijd de cake in ongeveer 10 stukken en vries het per 2 plakjes in, als ik het de volgende dag als ontbijt wil leg ik de avond van te voren een portie in de koelkast. Het is ook lekker de cake even op te warmen in de oven!

havermout bananenbrood

Eet smakelijk en geniet van het extra kwartiertje in bed!

Liefs

-Richelle,xx